Theorie ?
Voordat je praktijkexamen voor de personenauto (categorie B) mag doen, doe je theorie-examen bij het CBR. Dit mag vanaf 16 jaar. Op je theorie-examen laat je zien dat je gevaar herkent, de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt. Zo kun je veilig de weg op.
Het theorie-examen kun je het beste doen als je nog maar net met rijlessen bent begonnen. De kennis over de theorie helpt je in de rijlessen. En de instructeur kan je mooie voorbeelden van de theorie laten zien in de praktijk.
Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:
1. Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie
2. Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen
3. Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen.
Hoe lang duurt het theorie-examen?
Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag. Bij de onderdelen kennis en inzicht is geen tijd per vraag ingesteld. Je kunt zelf je tijd indelen. Voor het onderdeel kennis krijg je ongeveer 8 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Voor het onderdeel inzicht krijg je ongeveer 16 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden.
Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Hier krijg je 5 minuten extra tijd voor het onderdeel kennis en 10 minuten extra tijd voor het onderdeel inzicht.
Hoeveel fouten mag je hebben?
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.
Praktijk les ?
Een rijbewijs haal je niet zomaar. Het is daarom belangrijk om je rijopleiding te volgen bij een ervaren rijinstructeur waarbij je je op je gemak voelt. we zorgen voor u een kwalitatief goede rijopleiding. Gedurende de gehele rijopleiding wordt een instructiekaart bijgehouden. op deze manier kunnen we precies zien welke instructie- onderdelen je beheerst en/of aandacht nodig heeft.
De praktijklessen zullen met name in het examengebied plaatsvinden, wat de kans van slagen aanzienlijk vergroot. Per week kun je een of meerdere autorijlessen volgen. Een rijles duurt 60 minuten. Gedurende deze tijd zal er intensief worden gelest.
Wij richten ons uitsluitend op het geven van autorijles waarbij het leveren van topkwaliteit tegen een scherpe prijs voortdurend wordt nagestreefd!
Wij proberen de wensen van de cursist altijd voorop te stellen. Ook is het ophalen en afzetten op verschillende plaatsen geen probleem, zolang het maar van tevoren wordt aangegeven, zodat er rekening mee kan worden gehouden.
Praktijkexamen?
Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
Voor het examen
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:
- de uitnodiging voor je examen
- je identiteitsbewijs
- of je bent geslaagd voor je theorie-examen
- of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je.
Op het parkeerterrein
- Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
- Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
De examenrit
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen:
- wegrijden
- rechte en bochtige weggedeelten
- kruispunten
- invoegen en uitvoegen
- inhalen en van rijstrook wisselen
- bijzondere weggedeelten
- bijzondere verrichtingen
16,5 jaar?
Jongeren die slagen voor hun examen, vragen bij de eigen gemeente het rijbewijs aan. De gemeente geeft het rijbewijs af als de jongere via RDW een begeleiderspas heeft gekregen.
Je vraagt de begeleiderspas aan via de RDW. Nadat je bent ingelogd met je DigiD verschijnen de coaches in beeld die zich hebben aangemeld. Jij kiest welke coach(es) je op je pas wilt zetten. Je sluit de aanvraag af door een online betaling van €25,-.
Je aanvraag wordt vervolgens door de RDW gecontroleerd. Goedgekeurd? Dan stuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag op. Indien je later extra coaches toe wilt voegen, moet je een nieuwe pas aanvragen en zijn de kosten opnieuw €25,-.
Let op: Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. Bij het aanvragen van je rijbewijs controleert de gemeente of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd heeft gekregen.
Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches ( Een coach moet minimaal 27 jaar zijn en minstens 5 jaar een rijbewijs hebben) heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten. Bij het rijden met een coach moeten jongeren zowel het behaalde rijbewijs als de begeleiders pas bij zich hebben.